Ouderschap : Jij en ik

Ouderschap: tijdloos en onvoorwaardelijk

Ouderschap begint al voor de geboorte. Jullie nemen allerlei beslissingen die van invloed zijn op het leven van jullie en jullie kleintje, bijvoorbeeld beslissingen op het gebied van gezondheid, medische keuzes, voeding, maar ook het kiezen van een naam of kinderopvang. Het ouderschap geeft jullie een nieuwe, blijvende rol in jullie leven. Het is tijdloos en onvoorwaardelijk.

Uit onderzoek blijkt dat nagenoeg alle ouders zich, naast de voorbereiding op de bevalling, liever ook meer zouden willen voorbereiden op het ouderschap. Alleen, de tijd vliegt en het komt er niet van. Denken jullie na over jullie leven na de geboorte van jullie kind? Zo’n kleintje erbij zet je wereld op zijn kop – op welke manier dan ook. En dan zijn er ook nog (groot)ouders, vrienden, buren en de media die je met goede bedoelingen willen helpen in het vinden van je weg als ouders. Soms is dat fijn, maar soms…

Leer jezelf en elkaar kennen als ouders

Samen een kindje op de wereld zetten is natuurlijk hartstikke bijzonder en hartstikke leuk! Samen de wereld ontdekken als nieuw gezin…samen badderen, samen eten, samen op stap. Het wordt nog leuker als je samen goed bent voorbereid, zodat je zoveel mogelijk aandacht kunt besteden aan elkaar en jullie kindje.

Het krijgen van een kindje brengt ook onvermijdelijk vragen en onzekerheden met zich mee. Elke ouder vraagt zichzelf wel eens af: hoe wordt ik een goede moeder, vader of hoe kan ik voor een goede hechting zorgen, wat doe ik als mijn kindje ondanks alle goede zorgen echt blijft huilen?

Wil je de kans op spanningen, discussies of zelfs fikse meningsverschillen zoveel mogelijk verkleinen? Dan is het goed om jezelf en elkaar al beter te leren kennen in jullie nieuwe rol als ouders vóórdat de baby er is.

Maar liefst 90% van de aanstaande ouders vindt voorbereiding op het ouderschap net zo belangrijk als voorbereiding op de bevalling. Alleen…het ontbreekt vaak aan het wanneer en hoe. En dat terwijl het goed leren kennen van jezelf en elkaar als ouders meer dan waardevol is. Gevoelens van onvrijheid, druk op jullie relatie, meningsverschillen over het ouderschap en opvoeding en onbegrip over elkaars handelen als ouder…hoe mooi is het als je een groot deel van deze veelvoorkomende situaties kunt voorkomen? De eerste stap naar stevig ouderschap is dichterbij dan je denkt: met elkaar praten.

Als coach kan ik jullie helpen om tot goede en vooral leuke gesprekken te komen die jullie voorbereiden op het ouderschap, het leven na de bevalling. Een leven vol slapeloze nachten, de wasmachine die overuren draait en heel wat minder tijd voor jullie samen. Maar natuurlijk vooral een leven vol gezelligheid, heel veel ‘eerste keren’ en leuke momenten als gezin. Samen, als ouders.